Introduktion till Gojibär
Goji, frukten som ger hälsa och ett långt liv
Det krävs så lite för att åstadkomma så mycket. Med endast 10-15 gr bär per dag så uppnår du den närande och häsosamma effekten av bären – just för att bären är så fullproppade med vitaminer, mineraler, extremt högt antioxidationstal etc.
För att vi ska försäkra oss om att där inte kommer med oönskade bakterier så behandlas bären med UV-ljus. UV-ljuset berör bara ytskiktet på bären och vad som råkar finnas där i form av bakterier. Så bären varken svavlas eller utsätts för strålning, gammastrålning, vilket annars är två vanliga ”behandlingsmetoder” av jordbruksprodukter.
Yuthog Yonten Gonpo är anfadern till den Tibetanska medicinen och det är till hans ära som företaget döptes till Tibet Yuthog Healthy Products 1998.
ORAC-värden
ORAC Tabellen ORAC, (oxygen radical absorption capacity) är ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller. Det finns flera olika metoder att mäta detta på. ORAC har dock visat sig vara den mest använda och med dessa värden får du en bra fingervisning på hur mycket antioxidanter ett livsmedel innehåller. Inga värden är helt exakta. I genomsnitt behöver vi få i oss antioxidanter som motsvarar ca. 3000 ORAC per dag.
Livsmedel |
ORAC värde per 100 g. |
Gojibär, torkade |
20000-30000 |
Acaibär, torkade |
18400 |
Mörk choklad |
13120 |
Mangostan |
12000 |
Granatäpplejuice |
10500 |
Mjölkchoklad |
6740 |
Katrinplommon |
5770 |
Pekannöt |
5770 |
Yerba Mate |
5102 |
Blåbär |
4460 |
Granatäpple |
3307 |
Rooibos Te |
3132 |
Svart Te |
2947 |
Russin |
2830 |
Grönt Te |
2701 |
Björnbär |
2036 |
Grönkål |
1770 |
Tranbär |
1750 |
Vitlök |
1662 |
Jordgubbar |
1540 |
Spenat |
1260 |
Hallon |
1220 |
Gul squash |
1150 |
Brysselkål |
980 |
Plommon |
949 |
Ångkokt spenat |
909 |
Broccoli |
890 |
Rödbetor |
840 |
Avocado |
782 |
Apelsin |
750 |
Blåa vindruvor |
739 |
Röd paprika |
710 |
Körsbär |
670 |
Kiwi |
610 |
Baked Beans |
503 |
Blodgrape |
495 |
Grapefrukt |
460 |
Kidneybönor |
460 |
Gul lök |
450 |
Majs |
400 |
Aubergine |
390 |
Blomkål |
385 |
Frusna ärtor |
375 |
Potatis |
300 |
Sötpotatis |
295 |
Kål |
295 |
Sallad |
265 |
Nätmelon |
250 |
Äpple |
218 |
Morot |
210 |
Banan |
210 |
Tofu |
205 |
Tomat |
195 |
Zucchini |
176 |
Aprikos |
175 |
Persika |
170 |
Päron |
134 |
Vattenmelon |
100 |
Gurka |
60 |
Källor:
Om Gojibären och deras historia
För att du ska få en inblick i hur nyttiga de Tibetanska Gojibären är kommer nedan en mycket läsvärd presentation av bären.
Vår leverantör, företaget Tibet Yuthog Healthy Products, etablerades av Tibets Läkarkollegium, och överser bärskörden på den Tibetanska Högplatån och som sedan förpackar bären i Sichuans huvudstad Chengdu, där flera företag som producerar traditionella tibetanska läkemedel samarbetar kring en process och förpacknings fabrik.
Läs vidare om Gojibären - världens nyttigaste frukt, enligt många!
Gojibären har använts inom den traditionella Tibetanska och Kinesiska läkekonsten under flera tusen år. Referenser till gojibusken och deras röda bär går långt tillbaka i vår historia.
En av de första kända berättelserna erhör från Tang-dynastín, ca 800 år före Kristus. Bären har flitigt används för att främja hälsan inom en stor mängd olika områden och nu på senare tid så har den kunskapen börjat nå oss i västerlandet också. Våra uråldriga legender brukar ofta innehålla ett spår av sanning.
De Tibetanska Gojibären är verkligen en superfruk och är en mycket god näringskälla som särskilt utmärker sig för sina antioxidanter, Polysackarider och Aminosyror.
I Tibet finns ett talesätt: "Om du äter gojibär till frukost så blir hela din dag lycklig och tillfredställande:" Men talesättet till trots går det lika bra att äta Goji när som helst under dagen...
Vilda Gojibär i Tibet!
Torkade Gojibär Påse med 250 gram
Frukten är ett avlångt gulrött bär, som kallas Gojibär och har i tusentals år används inom den traditionella läkekonsten i Kina. Bäret innehåller många nyttiga ämnen såsom antioxidanter, mineraler och vitaminer, i Sverige köps oftast Gojibär torkade eller som juice. Gojibäret har en starkt röd färg på grund av sina höga halter av karotener. Smaken liknar det vanliga russinet eller en blandning av körsbär och blåbär.
10-15 GRAM OM DAGEN RÄCKER!
För att kunna åtnjuta bärens unika näringsinnehåll är det tillräckligt att dagligen inta mellan 10 - 15 gram, omkring 20–40 bär. Och för att ta dem i form av juice, 20–40 milliliter per dag. Emellertid, då det rör sig om ett naturligt och hälsosamt livsmedel, kan man utan problem ta större mängder om man önskar.